понеделник, януари 12, 2009

Млад даскал станал крал, има си пет деца и внук



Петър Гюдженов


Атрактивният уч
ител по биология и химия в Строителния техникум Петър Гюдженов отдавна не се вписва в представите за традиционния преподавател. Със смелата си визия и нестандартни идеи мислехме, че няма с какво още да ни изненада, но сме се заблудили. Оказва се, че г-н Гюдженов е женен и има пет деца тийнейджъри, че дори и внук!
Не бързайте да се чудите как се е сдобил с тях на тези млади години, всичко това било част от едно негово хоби – играта ЛАРП. Тя наподобява театър, където участниците носят костюми съответни на „света”, в който ще се изиграе играта, говорят и се държат по начина, по който се държат техните герои. Няма предварително написани реплики, няма и предварително определен изход от играта. Не са обвързани със сюжет, а само с контекст и персонажи.
В този фантастичен свят г-н Гюдженов е крал на Кралството на Седемте хълма и се казва Берен. Идеята за името е от „Властелина на пръстените”, където Берен е герой от средната земя. Персонажът на пловдивския даскал е човек воин, а наскоро се жени за мрачната кралица Дивинора. С нея церемониално си осиновяват Гаш (предводител на западните орки), Астрикол (предводител на Източен вятър) и лорд Зератул (вестител на хаоса) – симпатични момчета, които все спретвали номера на краля и кралицата. Според мълвата пък г-н Гюдженов някога бил съблазнен от мистично същество и му се родил син по-космат от обикновеното – рицаря вълк Вагор Гаурхорд. Преписват му връзка и с морска богиня, а плод на любовта им е принц Норхард. „Имам и внук, но не разбрах от кой”, смее се преподавателят от Строителния техникум. Клана си причислява към „глупавите идеалисти”, защото били праволинейни, борят се за равенство между хората, честност, смелост – поне в този фантастичен свят можело да си го позволят.
„Предимството на играта е, че без да цели има възпитателен характер. Имало е случаи на тийнейджъри, които идват суперкомплексирани от тези, на които им казват „смотльовци”. Толкова са свити и смачкани, че на хора не приличат. След време вече имат приятели и виждаш, че не се толкова притеснителни”, разказва г-н Гюдженов, с което обяснява интереса към ЛАРП от страна на подрастващите.
Много често играчите изработват костюмите и оръжията си сами и това превръща ЛАРП в хоби, което се практикува не само по време на фактическата игра. „Хладните” оръжия обичайно се изработват от ПВЦ. Г-н Гюдженов например разполага с копие, брадва, меч и щит. Костюмът му пък е като на същински рицар.

- - -

Няма коментари:

Публикуване на коментар